Sabor de Gràcia, es va formar l’any 1994 de la mà d’un gitano barceloní de Gràcia,  Antonio Carbonell, avui conegut per tot Catalunya com a “Sicus”. Vint-i- quatre anys després, Sabor de Gràcia s’ha convertit en un dels grups de referència dins del món de la rumba catalana.
Aquest èxit ha estat gràcies a la seva llarga trajectòria i a la repercussió dels seus treballs discogràfics. Entre els quals es troben;Tots els colors; (DCD 1996);El Mundo Baila; (K Industria 2004);La Cançó amb Rumba; (Stress Music 2006);Sabor Pa’Rato" (Harmonía Mundi 2010); Gitanos Catalans ; (Picap 2014) i un últim doble disc; Sabor a Peret; (Homenatge al Rei de la rumba) (Discmedi 2018). A banda d’aquests 6 discos, l’any 2009, van sortir al mercat mil copies de l’EP “4 Canciones de Hambre y Esperanza” que va editar el mateix grup, la recaptació d’aquest tema, es va destinar a la ONG Carumanda per crear una escola a Bucaramanga (Colòmbia).
Sabor de Gràcia, ha treballat per tot Catalunya, a gran part d’Espanya i a països com: Veneçuela, Puerto Rico, Argentina, França, Anglaterra, Hongria, Àustria i Alemanya; països on s’ha pogut ballar i rumbejar a ritme de la rumba gitana catalana de Sabor de Gràcia. Ha participat en diferents concerts multitudinaris com “Les Nostres Cançons contra la Sida” al Palau Sant Jordi i al “Concert per a la Llibertat” realitzat a l’estadi F.C. Barcelona al 2015 per celebrar la festa dels seus 20 anys i on van intervenir més de 40 artistes convidats. També, ha participat a l’espectacle “Rumberos pugin a l’escenari”, presentat al Teatre Grec durant les festes de la Mercè 2017 per commemorar els 25 anys de l’olimpíada de Barcelona’92.
L’any 2002 va participar, sent la banda oficial, en el documental musical “El Gran Gato” de Ventura Pons. També, ha intervingut a diferents Telemovies com “La Princesa del Polígono” i la sèrie “Àngels i Sants” de TV3. Van ser nominats als premis Goya com a intèrprets de la cançó “Podemos Volar Juntos” de la pel·lícula “El patio de mi Cárcel”. Cal afegir que en aquest 2018, ha col·laborat en el rodatge de la sèrie “El Confidente” de Movistar+.
Sabor de Gràcia, en els seus discos, ha pogut gaudir de la col·laboració de diferents artistes de gran renom. Entre els quals trobem a Oscar d’León, Gipsy Kings, Peret, Steve Hogarth, Pau Dones, Estrella Morente, Los del Río, La Pegatina, Moncho, Txarango, Jerry Medina, Pep Sala, Lucrecia, Els Pets, Las Migas, Gerard Quintana, Ojos de Brujo, Parrita, Amistades Peligrosas, José El Francés, Siempre Así, El Negri, Mónica Green, Wichy Camacho, kitflus, Txell Sust, Titot, La trova Kung Fú, Gertrudis, Los Manolos, entre d’altres.
Sabor de Gràcia ha pogut acompanyar a artistes com Los Chichos, Luis Eduardo Aute, Martirio, Kiko Veneno, Maria del Mar Bonet, Los Amaya Chrissie Hynde (Pretenders), Maruja Garrido, Lolita, Chacho, La Maña, Patriarcas de la Rumba, Ramunet, Manel Joseph, Clara Montes, Benjamin Escoriza, Sisa, TGonino Carotone, Giovanni Hidalgo, Luis Perico Ortiz, Furito Ríos, Los Sirex…
La gran trajectòria de Sabor de Gràcia, la seva experiència i la seva manera tan personal i propera de fer rumba, han fet que aquest grup ara per ara, sigui la banda oficial de grans concerts i produccions de rumba catalana.

 

 

EL GRUP SABOR DE GRÀCIA PRESENTA EL SEU TRIBUT A
LA RUMBA UNIVERSAL DE PERET (PER JORDI RUEDA)

 

En un doble àlbum editat per DiscMedi i titulat ‘Sabor a Peret’, es recull el repertori essencial del rei de la rumba amb les col·laboracions de Estrella Morente, Moncho, Oscar D’León, Los del Río, Kitflus, Diego Amador, Nicolás Reyes y Tonino Baliardo de los Gipsy Kings, Pau Donés, Jerry Medina, Cathy Claret, Amistades Peligrosas, Siempre Así, Lucrecia, Paco Ortega, Samé Rey, La Pegatina, Los Banis, Dani Pubill, Gospelsons, Joshua Marcell, Txell Sust y Wichy Camacho.
Sabor de Gràcia, formació fundada en els noranta i composta per músics de les últimes generacions de rumberos liderada per SicusCarbonell, ha gravat un intens doble àlbum d’homenatge al pare de la universalitat de la rumba catalana, Pere Pubill Calaf Peret.
En la gravació, pletòrica d’energia musical i cuidada fins a l’últim matís, han participat algunes veus molt acreditades i famoses en l’àmbit de la cançó, de la rumba, el flamenc, la salsa brava i el latin-jazz. Des de Estrella Morente i Moncho al veneçolà Oscar D’León, des dels Gipsy Kings a Pau Donés, des de Los del Rio a Diego Amador i Kitflus, des de los Banis al boricua Wichy Camacho, des de La Pegatina al mestre del scat en el latin jazz Jerry Medina, des de Amistades Peligrosas a Lucrecia o Paco Ortega, des del nét de Peret, Dani Pubill, al propi Peret, on la seva veu i la seva característica manera de cantar es poden gaudir en algunes cançons, o a tots els noms de cantants i músics de primera fila que es van descobrint en escoltar l’enregistrament o en llegir els crèdits de l’àlbum.
Amb el màxim respecte a l’originalitat del major creador del gènere, la rumba de Sabor de Gràcia, com la de tants músics rumberos posteriors a l’època del Gato Pérez, incorpora elements de la salsa brava o del funk, però en aquest cas el grup de Sicus Carbonell ha aconseguit una síntesi d’elements musicals que, sense mixtificar les creacions de Peret, les ofereix amb una contundència i una saborosa rumba que converteix l’enregistrament en una nova fita en el gènere, una fita amb ‘Sabor a Peret’.
Els arranjaments de Jack Chagataga, Kitflus i el propi Sicus Carbonell, tenen unes característiques que permeten identificar immediatament la rumba universal de Peret i, a la vegada, assaborir-la amb els matisos que aporten les grans veus que participen en l’enregistrament, cavalcant en la lectura que aquestes cançons han realitzat esplèndidament els músics de Sabor de Gràcia.
Los arreglos de Jack Chagataga, Kitflus y el propio Sicus Carbonell, tienen unas características que permiten identificar de inmediato la rumba universal de Peret y, a su vez, saborearla con los matices que aportan las grandes voces que participan en la grabación, cabalgando en la lectura que de esas canciones han realizado espléndidamente los músicos de Sabor de Gràcia.
Jordi Rueda / Comentarista musical, febrero de 2018.